bus auto fiets
Menu

Nieuwbouw is gasloos en energiezuinig

Comfort, duurzaamheid, besparing en nog veel meer! 
Lees hier meer over verwarming, warm water, ventilatie en energie. 

stock blad rb.JPG

Gasloos en energiezuinig

Alle woningen van Rijks Buiten zijn voorzien van een eigen warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om de woning en het tapwater te verwarmen. De warmte wordt vanuit de buitenunit via een vloeistof (vergelijkbaar met koelvloeistof in auto’s) in leidingen naar de warmtepomp getransporteerd en vervolgens naar een hogere temperatuur gebracht. De woningen zijn op de begane grond en eerste verdieping voorzien van vloerverwarming met naregeling per verblijfsruimte.

Stock vogels natuurincl.JPG (1)

Natuurinclusief bouwen

Bij nieuwbouw is steeds meer aandacht voor het milieu en natuurinclusief bouwen. Zo ook bij Rijks Buiten. Naast dat er in de wijk veel ruimte en aandacht voor groen en water is, worden ook de woningen betrokken bij het natuurinclusief bouwen. Zo wordt er in en aan de randen van het hof een grote diversiteit aan bomen geplant. Ook wordt bij meerdere woningen een voorziening aangebracht voor vogels zoals de gierzwaluw, vleermuis en huismus. Deze voorzieningen zijn zo gemaakt en geïntegreerd in de gevel dat de dieren niet in de woning zelf kunnen.

AdobeStock_87667258.jpeg

Isolatie en PV-panelen

Om aan de energieprestatienorm (EPC 0,4) te voldoen zijn maatregelen toegepast op het gebied van isolatie en beglazing. Naast het gebruik van een warmtepomp en WTW-unit, worden de woningen uitgevoerd met zonnepanelen (PV-panelen). De PV-panelen leveren via een omvormer direct stroom aan het stroomnet van de eigen woning.

 

stock kind.jpg

Ventilatie

De woningen worden geventileerd via de zogenaamde WTW-unit (warmteterugwinningsunit). Dit is een ventilatiesysteem dat de warmte van de afgevoerde warme lucht uit de woning gebruikt om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. De koude buitenlucht wordt vrijwel onmiddellijk door de zogenoemde luchtflter en warmte-wisselaar geleid, waar het wordt geflterd en verwarmd. De afgevoerde warme lucht uit de woning staat namelijk de warmte af aan de  toegevoerde koude buitenlucht. Deze opwarming gebeurt dus met bestaande warmte en bespaart daardoor energie. Alleen de warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de verse toevoerlucht. De luchtstromen zelf blijven gescheiden.